Bardzo interesującym owocem, który w ciągu ostatnich kilku lat zyskał znacząco na swojej popularności wśród osób będących miłośnikami tzw. zdrowego odżywiania, jak również medycyny naturalnej, jest graviola. Wspomniany owoc rośnie tylko i wyłącznie w Ameryce Północnej oraz Południowej na kilkumetrowych drzewach, które wiecznie są zielone, gdzie to od dawna wykorzystywane są w medycynie ludowej w szczególności w takich krajach jak Peru, czy też Brazylia. Graviola swoim kształtem przypomina nieco gruszkę, jednak w odróżnieniu od niej ma chropowatą, zieloną skórkę, natomiast w środku znajdziemy bardzo soczysty biały miąższ. Opisywany owoc, co udowodnił szereg przeprowadzonych badań, potrafi w bezpieczny sposób niszczyć niektóre komórki nowotworowe, jak również pomaga w takich schorzeniach i dolegliwościach jak np. biegunka, nadciśnienie, gorączka oraz w chorobach serca, wątroby i reumatyzmie.